Duurzaam werken, zorgen en vernieuwen! Hard werken ondernemers en verenigingsvriendelijk

Onze stad besturen als ondernemers, geen belasting verhogen én de burgers altijd voorrang geven. Dat kan door te letten op de centen en te focussen op de kerntaken. Het Zorgbedrijf Sint-Truiden is het beste bewijs dat een goede dienstverlening en een gezond financieel beleid perfect kunnen samengaan. Op deze manier wil Pascy Monette, lijsttrekker voor open VLD, de stad Sint-Truiden managen.

Elke uitgave moeten we in vraag blijven stellen, moedige beslissingen moeten we blijven nemen en nooit aan iemand een luchtkasteel beloven.

Wij blijven overtuigd dat alleen liberalen vernieuwende ideeën en haalbare oplossingen bieden voor de uitdagingen van vandaag. Zo kunnen we zorgen voor meer inkomsten als we meer mensen
aantrekken die willen werken. Dat doet onze activiteitsgraad stijgen en laat onze lokale economie groeien. Tegelijk moeten we knopen durven doorhakken door bijvoorbeeld gebouwen die geen nut hebben voor ons als overheid te verkopen.

Het Zorgbedrijf, het sociale hart van onze Stad, staat model voor het beleid dat wij in Sint-Truiden willen voeren. De dienstverlening krijgt felicitaties van binnen en buiten Sint-Truiden. Villa Rosa, ’t Meiland, De Rakkertjes, de verschillende thuiszorgdiensten, de warme maaltijdbezorging aan huis, het dienstencentrum Cicindriahuis hebben allemaal tevreden klanten en families. Dat komt allemaal niet zomaar uit de lucht vallen. Achter de schermen is er keihard gewerkt om van het Zorgbedrijf een gezonde en efficiënt bestuurde organisatie te maken.  

Zo wil Open VLD in de komende jaren de stad besturen met Pascy Monette als burgemeester. Met een beleid dat bijzonder dicht bij de mensen staat, met een sterke dienstverlening die oog heeft voor jong en oud, arm en rijk en waar zuinig en correct wordt omgegaan met de centen van de belastingbetaler.

Onze stad moet ondernemers alle ruimte geven door te zorgen voor een snel én transparant
vergunningenbeleid. Zo geven we zuurstof aan creativiteit en vakmanschap. Dat is levensnoodzakelijk om meer werk in eigen streek te creëren en garanderen. Elke onnodige regel moet op de schop. Regels vereenvoudigen en waar het kan afschaffen of versnellen, we maken er werk van. Hetzelfde doen we met overbodige of nutteloze belastingen.

Als liberalen zullen wij elke dag blijven vechten om ondernemerschap maximaal te stimuleren en kansen te bieden. Of het nu gaat om een groot of klein bedrijf, een winkel of een horecazaak, een
dienstverlenend of een producerend bedrijf: ieder van hen moet de kans krijgen
om zich in onze stad te ontplooien. Zonder economische groei gaat onze welvaart
onherroepelijk achteruit.

 

Ons vergunningenbeleid moet nog duidelijker, transparanter en sneller. Dit is een belangrijk verbeteringspunt voor de volgende legislatuur. Een ondernemer maar ook een burger die wil bouwen
of verbouwen, moet binnen de week weten wat kan en wat niet. Het is wraakroepend dat burgers voor hetzelfde project vaak viermaal een aangepaste vergunning moeten indienen.

 

Om de mooie Haspengouwse boerenstielen en fruitteelt te ondersteunen gaat Open VLD werk maken van een denktank van kleinhandelaars en kmo’s die het stadsbestuur inspireert. Daarnaast gaan we ondernemen en werken in onze stad en dorpen stimuleren en promoten. De samenwerking met de Haspengouwse ondernemersnetwerken versterken is daarbij cruciaal. Alleen zo kunnen we ruimte geven aan broodnodige creativiteit, vakmanschap en ondernemerschap.

Multicultureel samenleven verloopt zeker niet altijd even makkelijk en verdient onze aandacht en zorg. Open VLD heeft een positieve kijk op diversiteit. Wie Nederlands leert en echt wil werken, krijgt kansen. De essentie is dat Open VLD voluit kiest voor een beleid van rechten én plichten. Wie probeert te profiteren van onze gulheid, moet aanvaarden dat we dit in Sint-Truiden niet tolereren. Waar we graag tijd en ruimte willen voor maken zijn culinaire en artistieke evenementen waar Belgische frieten en exotische gerechten de tongen prikkelen en losmaken.

Een stad steunt op de inzet van vrijwilligers en verenigingen. Zij zijn de olie die een leefgemeenschap soepel doen draaien en aan onze burgers een thuisgevoel schenkt. Wie een engagement opneemt krijgt de volle steun van Open VLD. Die steun vertaalt zich in het oprichten van een online verenigingsplatform. Verenigingen gaan we ondersteunen met infrastructuur en materiaal. Samen met hen gaan we ook creatieve campagnes opzetten om nieuwe vrijwilligers aan te trekken. Van senioren tot tieners.

Hartelijk zorgen! Mens-, milieu- en diervriendelijk

Open vld staat voor een een rechtvaardig sociaal beleid waar elke Truienaar baat bij
heeft. Een hechtere samenwerking tussen professionals en burgers kan de lokale
samenleving nog warmer maken. De zorgsector in Sint-Truiden kan de expertise van Pascy Monette en Open VLD meer dan goed gebruiken. Ze staat immers voor ongekende uitdagingen. Het is nu niet het moment om avonturen aan te gaan, wel om te vertrouwen op kennis en ervaring.

 

Iedereen kan door omstandigheden in een moeilijke situatie terechtkomen en heeft recht op nieuwe kansen. Die willen we bieden in de vorm van begeleiding naar tewerkstelling, volgen van taallessen, bestrijding van kinderarmoede of de begeleiding van dak- en thuislozen. Geen eenvoudige
opdracht. Voor Open VLD is het helpen van mensen in nood is meer dan de
afhandeling van een dossier! Wie anders beweert, doet ontegensprekelijk aan populisme.

 

Het Sociaal Huis is de spil van het OCMW. Als voorzitter van het Bijzonder Comité Sociale Dienst
(BCSD) staat Pascy Monette hier aan het roer. Het BCSD komt in besloten
vergadering om de drie weken samen. De samenstelling van het BCSD is een
afspiegeling van de gemeenteraad en beslist in alle discretie en met
geheimhoudingsplicht over onder meer steunaanvragen en leeflonen. Toekenningen
en weigeringen gebeuren op goed onderbouwde adviezen. Elke beslissing wordt
afgetoetst aan het resultaat van het onderzoek en het wettelijke kader. Van sinterklaaspolitiek is hier totaal geen sprake.


Bestrijding van kinderarmoede is en blijft een topprioriteit. We kunnen hier
erg mooie verwezenlijkingen voorleggen: de babykaart, de lege brooddozen bannen
uit de scholen, schoolcheques voor de aankoop van schoolgerief bij het begin
van het schooljaar, ondersteuning bij aankoop van kinderkledij, bijdragen in
lidgeld van sportverenigingen en naschoolse vrijetijdsactiviteiten, … kortom
een heel gamma aan mogelijkheden specifiek gericht op kinderen die opgroeien in
een kansarm gezin. Laat ons ook de zorg voor tieners niet vergeten. Een
groeiend aantal van onze opgroeiende jongeren worstelt met mentale zorgen. Ook
zij verdienen de nodige aandacht. 

 

De oprichting van Het Huis van de Zorg, een fysiek onthaalpunt, is een topprioriteit. Mensen met een gemeende zorgvraag willen immers in gesprek gaan met een medewerker. Duidelijke informatie en oplossingen aangereikt krijgen is cruciaal. Het Huis van de Zorg moet staan voor een
toegankelijk, centraal en efficiënt onthaalpunt. Digitale dienstverlening is
uiteraard ook nodig, maar lang is niet voor iedereen haalbaar en in sommige
omstandigheden zelfs niet aangewezen. Chatbox, mail- of telefoon kunnen een
aanvulling zijn, maar een warm contact nooit vervangen.

Zonder twijfel is een verblijf in een woonzorgcentrum duur. Maar de mogelijkheid om ervoor te kiezen is
voor iedereen gegarandeerd. Mensen met onvoldoende financiële middelen worden,
na een financieel en sociaal onderzoek, ondersteund door het OCMW en kunnen
hierbij rekenen op de nodige discretie. Omdat senioren graag zo lang mogelijk
in hun vertrouwde omgeving blijven wonen, willen we ook hen zo goed mogelijk
ondersteunen. De ondersteuning en de begeleiding van mantelzorgers is reeds
langer een beleidsitem binnen het Zorgbedrijf, maar ook hier wordt steeds meer
en professioneler op ingezet. Waardig en comfortabel ouder worden in onze stad
is een topprioriteit.

We willen natuur, cultuur, historisch erfgoed en toerisme blijven
koesteren in het hart van de fruitstreek. Dat kan alleen als we blijven supporteren voor het behoud van de landbouw en de fruitteelt en de vele bezoekers gastvrij verwelkomen. Onze lokale fruitbedrijven zijn onze trots en dat moet zo blijven. Sint-Truiden moet zich nog meer profileren als hoofdstad
van Haspengouw. Wij pleiten voor een Actieplan Sint-Truiden Hoofdstad van
Haspengouw
wat moet leiden tot een grotere aantrekkingskracht, een versterking
van onze lokale handel en horeca, een verder bloeiend toerisme en meer lokale
tewerkstelling.

Zwerfvuil en hondenpoep zorgen heel terecht voor ergernissen. We moeten als Stad onderzoeken hoe we dit zelf beter kunnen voorkomen door onder meer een betere plaatsing van vuilnisbakken. Wie de regels bewust overtreedt, moet een stevige sanctie krijgen. Eén keer, maar geen twee keer.

Naast een propere stad wenst iedereen ook een verkeersveilige stad met
groene rustpunten. Wij omarmen de toekomst door het opladen van elektrische
voertuigen toegankelijker te maken. Zo kunnen we in het toeristisch seizoen ook extra laadpunten
voorzien in onze dorpen en het centrum voor elektrische fietsen.

Een oplaadpark voor elektrische voertuigen in de vorm van een coöperatie waarin overheid, bedrijven en burgers participeren lijkt ons een goede investering om de toekomst voor te bereiden. De mobiliteit zal met de vergroening en digitalisering van ons bijna zelfrijdend wagenpark grondig wijzigen. Tegelijk moeten we de auto op onze Grote Markt gastvrij onthalen. Als we die verbannen zal de stad er ’s nachts
verlaten bijliggen en verhoogt dit het onveiligheidsgevoel. Dat mogen we niet laten gebeuren. In een fijne stad als Sint-Truiden moeten mens en dier kunnen samenleven. Daarom is een wandelparcours voor hond en baasje een van de creatieve ideeën die we graag willen uitwerken.

Comfortabel wonen zorgt voor een warm thuisgevoel. Om elke burger een
degelijke en betaalbare huisvestiging te geven moeten we op zoek naar creatieve
woonoplossingen en de leegstand aanpakken. Dat kan door een Truiens sociaal
verhuurkantoor te realiseren in samenwerking met privé-eigenaars, het
vergunningsbeleid af te stemmen op co-housing voor jongeren en senioren en door
in het centrum nieuwe woongelegenheden te creëren in leegstaande panden. De
aanpassing van het Ruimtelijk UitvoeringsPlan (RUP) binnenstad verdient onze
aandacht. Een inspirerende denktank van (interieur)architecten wil ons daarbij graag
ondersteunen.

Verbindend vernieuwen! beleidsvriendelijk

De aantrekkingskracht van Sint-Truiden is terecht bijzonder groot. Dat is zeker ook te danken aan de charmes van onze kerkdorpen. De laatste jaren is trouwens grote vooruitgang op dat vlak geboekt, getuige 79 actieve buurtcomités, 6 buurtrestaurants, belangrijke nieuwe infrastructuur zoals Veva in Zepperen en Den Andries in Runkelen. Voor de toekomst voorzien we voor elk dorp een investeringsbudget. Een vrij te besteden bedrag om de eigen identiteit kleur te geven en het dorp mooier en socialer te maken. Wij moeten in alle kerkdorpen verder werken aan het
versterken van het sociaal weefsel. Mensen kort bij elkaar brengen verhoogt immers de levenskwaliteit.

 

Als Stad moeten we nog meer de polsslag meten, via een verhoogde frequentie van de Dorpsbabbels. We verplaatsen ons ook, zowel naar het centrum als naar de kerkdorpen, met mobiele dienstloketten
waar buurtbewoners met hun vragen terecht kunnen. We versterken de rol van de
wijkagent door meer en sterker aanwezig te zijn.

 

Veilige fietsverbindingen tussen de dorpen en het centrum mogen niet aan onze aandacht ontsnappen. Onze kinderen moeten veilig met de fiets naar school kunnen. Bijkomend voordeel is dat ook
alle andere generaties hiervan kunnen genieten.

Een veilig en proper Sint-Truiden garanderen is een kerntaak van het stadsbestuur.
Drugs veroorzaken criminaliteit. Open VLD wil zowel een kordate als een
preventieve aanpak. In het belang van al onze burgers gaan we voor meer
veiligheid en netheid op korte en lange termijn.

We moeten de problemen durven benoemen. Diefstal, vandalisme, laat staan fysieke
bedreigingen of erger, mogen niet ongestraft blijven. Onze partij staat voor
een snel en streng optreden, zonder preventie uit het oog te verliezen. Criminaliteit en drugsoverlast kan je op lange termijn alleen maar oplossen door dit kordaat, doordacht en preventief aan te pakken. Wie beweert dat deze aanslepende overlast snel-snel kan opgelost worden met groot machtsvertoon, dwaalt. Wel moeten we mobiele en snelle politieteams inzetten op variërende plaatsen en tijdstippen, om overlast aan kordaat aan te pakken. Daarnaast steunen wij het inzitten van straatverpleegkundigen die zich bekommeren om dak- en thuislozen. Zij maken een actieve en preventieve begeleiding naar de
juiste zorg- en hulpverlening mogelijk.

Een stad besturen kan alleen door echt én oprecht te luisteren naar alle burgers. Alleen zo kunnen we elkaar inspireren en samen de toekomst voorbereiden. Open VLD wil daarom een niewe, extra bevoegdheid binnen het college van burgemeester en schepenen: burgerparticipatie -en inspiratie.

 

Correct en transparant informeren is uiterst belangrijk maar niet voldoende, het gaat om het organiseren van actieve participatie. Beslissingen met een belangrijke weerslag op een buurt, op
bepaalde groepen, op bepaalde leeftijdscategorieën vereisen voorafgaande inspraak. Eerst onze inwoners bevragen en dan beslissen, niet omgekeerd. Bij aangelegenheden die een grote impact, zoals een beslissing over een eventuele fusie, zijn we voorstander van een
referendum.

 

We streven naar sociale, economische en ecologische vooruitgaan. Dat kan alleen door meer samenwerkingen op te zetten tussen alle Truienaren, verenigingen, organisaties, bedrijven, het onderwijs en het lokaal bestuur.